
اواسط سال گذشته بود که زمزمههای واردات بنزین در کشور مطرح شد و این طرح همزمان با تصویب هیئت وزیران و بر اساس ماده ۹ آییننامه اجرایی تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ اجرایی شد به طوری که طبق این مصوبه شرکتهای خصوصی و حقوقی با اخذ مجوزهای لازم از وزارت نفت، مجاز به واردات و فروش بنزین سوپر به قیمت آزاد در بازار هستند.
در ابتدا مشخص نبود که چه شرکتهای امکان واردات بنزین سوپر را دارند، اما بعد از رایزنیهای بسیار زیاد مشخص شد که شرکتهای که مجوزهای لازم را از وزارت نفت دریافت کنند، میتوانند واردات و فروش بنزین را انجام دهند.
ارزیابی شرکتهای وارد کننده بنزین آغاز شد
در همین رابطه محسن پاکنژاد وزیر نفت در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران در خصوص آخرین وضعیت از واردات بنزین سوپر گفت: در حال حاضر نحوه ارزیابی شرکتهایی که توانایی استفاده از زیرساختهای بنزین را دارند در حال انجام است. در مرحله بعدی ارزیابیها نهایی میشود و به زودی مقدمات اولیه کار فراهم میشود جزئیات حتما به اطلاع مردم خواهد رسید.
وزیر نفت در مورد قیمت بنزین سوپر وارداتی گفت: توزیعکننده و واردکننده با در نظر گرفتن هزینهها آن را تعیین میکنند و طبیعتا اعلام خواهد شد. قیمت بنزین وارداتی دقیقاً براساس هزینههای واقعی واردکننده و توزیعکننده محاسبه و اعلام خواهد شد. این قیمتها به شکل شفاف و رسمی اطلاعرسانی میشود تا مردم نیز با آگاهی کامل بتوانند از خدمات عرضه خصوصی بهرهمند شوند.
پیش از این هم اعلام شده بود که قیمت بنزین وارداتی به صورت آزاد تعیین میشود و دیگر مشمول یارانه نخواهد بود. واردکنندگان و فروشندگان موظف به رعایت کلیه قوانین و مقررات کشور در زمینه واردات و فروش سوخت هستند.
بسیاری از رانندگان میزان افزایش مصرف سوخت و همچنین مشکل یافتن خودروهای خود را به دلیل کیفیت پایین بنزین اعلام میکنند بنابراین در طی چند ماه گذشته درخواست برای بنزین سوپر افزایش یافت در نتیجه با توجه به افزایش تقاضا برای بنزین این تصمیم میتواند به تامین بهتر نیاز بازار در کشور کمک کند. همچنین از سوی دیگر آزادسازی واردات و فروش بنزین سوپر میتواند به مدیریت بهتر مصرف انرژی و کاهش فشار بر منابع داخلی کمک کند.
ورود بنزین سوپر به کشور زیرساخت نیاز دارد
اخیرا هم بر روی قیمت بنزینهای سوپر وارداتی بحث بود که در همین زمینه کرامت ویس کرمی مدیرعامل شرکت پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرد: شرکتهای توزیع کننده بنزین ویژه را وارد کنند و با قیمت آزاد عرضه کنند، شیوه نامهای در این زمینه در مجموعه پالایش و پخش و وزارت نفت تدوین شده که بر اساس این شیوه نامه باید به درگاه مجوز ملی مراجعه کرده و از طریق درگاه مجوزها هم وارد کننده و هم توزیع کننده شناسایی شده و از مجموعه پالایش و پخش گواهی دریافت کند.
به گفته ویس کرمی شرکتهای توزیع کننده میتوانند هم ذخیره سازی بنزین را انجام دهند و هم توزیع بنزین را در کشور عملیاتی کنند. در نتیجه بر اساس این مصوبه به دنبال این هستیم که از طریق وزارت اقتصاد و امور دارایی که مجوزها را راهبری و مدیریت میکند مجوزی برای شرکتهای واردکننده دریافت کنیم و شرکتهای توزیع کننده همان شرکتهای زنجیرهای توزیع سوخت زیرساخت لازم را دارند.
وی ادامه داد: در مرحله معرفی شرکتها از سمت وزارت نفت به وزارت اقتصاد و تأییدیه آن از سمت وزارت اقتصاد اگر اتفاق بیفتد به مرحلهای میرسیم که ورود بنزین را داشته باشیم.
ویس کرمی خاطرنشان کرد: ورود بنزین سوپر به کشور زیرساخت نیاز دارد و بخش خصوصی انبارهایی که گوشه و کنار کشور حتی در کنار سواحل یا نزدیک به سواحل داریم میتواند آنها را اجاره کرده و واردات ذخیره سازی بنزین سوپر را انجام دهد.
وی ادامه داد: ساز و کار تعیین قیمت از طریق بورس انرژی تعیین میشود یعنی وارد کننده باید قیمتی که دارد باید از این طریق تعیین شود از مواردی است که سرمایه گذار بخش خصوصی اعم از واردکننده و توزیع کننده انجام میدهند.
افزایش کیفیت خودروها از طریق واردات بنزین سوپر
سامانی کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه استفاده از بنزین سوپر نقش بسیار موثری درافزایش کیفیت بنزین دارد گفت: بسیاری از خودروها به دلیل پایین بودن کیفیت با مشکلات و اختلالات بسیار زیادی روبهرو شدهاند که همین امر خود باعث ایجاد مشکلات زیاد در این بخش شده است بنابراین در این زمینه و در جهت افزایش کیفیت خودروها استفاده از بنزین وارداتی بسیار حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش واردات خودروهای وارداتی استفاده از بنزین سوپر ضروری است چراکه استفاده از بنزین عادی زمینه ساز ایجاد مشکل برای خودروها میشود.
این کارشناس انرژی با بیان اینکه با ورود شرکتهای خصوصی به بازار بنزین سوپر، رقابت افزایش یافته و ممکن است منجر به کاهش قیمتها شود گفت: این اقدام باعث میشود که رقابت بین شرکتهای واردکننده میتواند به بهبود کیفیت بنزین سوپر منجر شود.
وی گفت:برای توزیع بنزین ، ممکن است نیاز به توسعه زیرساختهای پمپ بنزین و مخازن ذخیره سازی باشد که دولت باید در جهت افزایش کیفیت بنزین واستفاده از بنزین با کیفیت این اقدامات را در دسنور کار خود قرار دهند.
با توجه به نوسان ارزی در کشور اجرای مصوبه واردات بنزین سوپر جزو محالات است
این در حالیست که پیش از این رضا نواز سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت اعلام کرده بود که طرح آزادسازی واردات بنزین سوپر، در حد یک شیوهنامه کوچک باقی مانده و بنزین سوپر وارداتی وارد نشده و به مرحله توزیع نرسیده است. با توجه به نوسان ارزی در کشور اجرای مصوبه واردات بنزین سوپر جزو محالات است.
وی افزود: قیمت بنزین سوپر وارداتی بهروز است. شرکتی که میخواهد بنزین سوپر وارد کند، باید بهای بنزین را در خارج از کشور با ارز پرداخت کند. همچنین باید محموله واردشده را نگهداری، حمل و در نهایت توزیع کند. از طرف دیگر باید مالیات آن را پرداخت بپردازد که با وجود شرایط مذکور، اجرای مصوبه جزو محالات است.
سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت، با بیان اینکه نرخ ارز یکی از مهمترین علل اجرا نشدن مصوبه واردات بنزین سوپر توسط بخش خصوصی است گفت:همین موضوع حیاتی از گره کور اقتصاد ایران نشان دارد. واردات بنزین سوپر که نیازمند تامین منابع ارزی و پرداخت هزینه به دلار است، به دلیل تغییر مستمر نرخ ارز و نبود ثبات نسبی در بازار ارز ز منظر اقتصادی توجیهپذیر نیست.
وی بیان کرد:خرید بنزین به قیمتهای جهانی و تبدیل آن به ریال، در کنار ریسک بالای تغییرات نرخ ارز در دوره واردات و فروش، خرید و فروش بنزین سوپر وارداتی را با خطرات جدی مواجه میکند. فرآیندهای داخلی پس از ورود محمولههای بنزین شامل هزینههای انبارداری، نگهداری، حملونقل، توزیع، پرداخت مالیات و سایر عوارض قانونی، حجم بالایی از تعهدات مالی و اجرایی را به واردکنندگان تحمیل میکند.
گفتنی است تصمیم هیئت وزیران در خصوص آزادسازی واردات و فروش بنزین سوپر میتواند، تحولی بزرگ در بازار سوخت کشور ایجاد کرده است. این تصمیم میتواند به بهبود تأمین سوخت، افزایش کیفیت و ایجاد رقابت در بازار کمک کند. با این حال، برای ارزیابی دقیقتر اثرات این تصمیم، باید منتظر گذشت زمان و بررسی نتایج آن در عمل بود.
انتهای پیام/