به گزارش شهر و صنعت، حسن اسدی تولید کننده زعفران منجیل آباد گفت: ۲۰ سال پیش بهدلیل خشکسالی مشهد، همراه با خانواده به شهرستان رباط کریم مهاجرت کردیم و پدرم برای نخستینبار پیاز زعفران را به صورت آزمایشی در منجیل آباد کاشت و این کشت با موفقیت همراه شد.
حسن اسدی: نخستین بار پدرم زعفران را در منجیل آباد کاشت
طلای سرخِ رباط کریم؛ روایت طلوع امید از دل خاک
در دل خاک حاصلخیز شهرستان رباط کریم، روستایی آرام اما پرتلاش نفس میکشد؛ منجیلآباد جایی که دستان پینهبسته کشاورزان، هر سپیدهدم زمین را نوازش میکنند تا از میان ریشههای خاک، زعفران؛ طلای سرخ ایران سر برآورد.
اینجا دیگر فقط کاشت و برداشت زعفران نیست…
اینجا عشق است، صبر است، پیوند انسان با زمین است؛ دانههای بنفش زعفران وقتی در هوای سرد پاییزی میرویند، به ما یادآوری میکنند که زیبایی از دل رنج و تلاش جوانه میزند.
در میان اهالی منجیلآباد خانواده حسن اسدی بهمراه پدر، نخستین کشاورزانی هستند که از ۲۰ سال گذشته تاکنون، با توجه به سنت های نیاکانشان پیاز زعفران را در این منطقه کشت می کنند و امروز صنعت زعفران را نه فقط برای کسب روزی بلکه بمنظور حفظ هویت بومی و اعتلای نام شهرستان رباط کریم بهکار بستهاند.
از لحظه نخستین گل تا چیدن با دستان ظریف، از خشککردن رشتههای قرمز تا بستهبندی صادراتی، تمام این مسیر، داستانی از افتخار ملی و کارآفرینی محلی است.
هر گرم زعفران منجیلآباد، عصارهای از خورشید و دلِ ایرانی است و هر قطره از عطر نابش، روایتی از تلاش و ایمان کشاورزانی است که طلای سرخ را زنده نگه داشتهاند.
«شصنا» روایتگر شهر و صنعت ؛ امروز از دل روستای منجیلآباد میگوید،
جایی که رنگ بنفش زعفران، بوی زندگی میدهد.
حسن اسدی و طیبه اسدی زوج کارآفرین موفق خراسانی در گفتوگویی اختصاصی با خبرنگار شهر و صنعت به چگونگی کاشت زعفران و توسعه آن در روستای منجیل آباد شهرستان رباط کریم پرداخته تا جزئیات فرآیند کاشت و برداشت زعفران؛طلای سرخ رباطکریم را به اطلاع مخاطبان شصنا برسانند. متن این گفتوگو به شرح ذیل می باشد:
شصنا: قدمت کشت زعفران در شهرستان رباط کریم چند سال هست؟
حسن اسدی: کشت زعفران در شهرستان رباطکریم مربوط به ۲۰ سال قبل می باشد؛ ۲۰ سال گذشته که ساکن مشهد بودیم بدلیل خشکسالی بسیار شدید مجبور به مهاجرت به شهرستان رباط کریم شدیم؛ بی آبی تا حدی بود که برای تأمین آب شرب نیز مشکل داشتیم؛ پدرم که با ما همراه بود با خود پیاز زعفران را آورد و به صورت آزمایشی در زمینی حدودا نیم هکتار آن را کشت کرد؛ در همان زمان متوجه شدیم که خاک و آب و هوای منطقه منجیل آباد قابلیت و مرغوبیت کشت زعفران را دارد.
شصنا: اهالی و کشاورزان منجیل آباد چگونه به کشت زعفران روی آوردند؟
حسن اسدی: در ابتدا که ما در این منطقه به کشت زعفران مشغول شدیم مردم این منطقه شناختی به کاشت زعفران نداشتند و علاقه چندانی نشان نمی دادند و به کار کشاورزی خود مشغول بودند اما بعدها متوجه شدند که زعفران گیاهی هست که آبیاری زیادی نمی خواهد و از لحاظ اقتصادی سودآور است؛ از طرفی زمین های زیادی در این منطقه متناسب با کشت زعفران بدون استفاده بود و کم کم افراد بیشتری به این کشت روی آوردند.
شصنا: آیا کشت گیاه زعفران پر زحمت هست؟
حسن اسدی: کاشت زعفران از تیرماه آغاز می شود و برخی تا اوایل مهرماه نیز آن را کشت می کنند؛ ابتدا زمین باید مسطح شود و اگر در ابتدای کاشت به زمین کود مناسب داده شود محصول بهتری می دهد؛ برخی پیاز این گیاه را به صورت دستی و برخی به صورت مکانیزه کشت می کنند اما به اعتقاد زعفران کاران روش سنتی در این امر بهتر می باشد.
پیاز زعفران یکبار زیر کشت می رود و حدودا ۷ سال محصول می دهد اما اگر زمین اجاره ای نباشد و برای خود فرد باشد می توان با تقویت زمین و کوددهی تا ۱۰ سال از آن زمین، زعفران برداشت کرد؛ وقتی کاشت زعفران از ۱۰ سال بگذرد، دیگر آن زمین قابلیت برداشت زعفران را ندارد و به اصلاح می گویند “زمین پیر شده است” و پیازها دیگر در این زمین گلدهی ندارند و می بایستی پیازها را به زمین دیگری برای کشت منتقل کرد؛ کاشت زعفران زحمت چندانی ندارد و فقط کار پر زحمت ما حدودا یک ماه می باشد و وقتی می گویم یک ماه یعنی به اندازه ۵ ماه زحمت دارد و زمان برداشت نسبت به عمر زمین، میزان به کارگیری کارگر متغییر است.
شصنا: میزان سرمایه گذاری برای کارآفرینان در کشت زعفران چقدر می باشد؟
حسن اسدی: سرمایه گذاری در هر هکتار از زمین برای کشت زعفران به میزان پیاز و بذری که در آن زمین کشت می کنید، متفاوت است ممکن است یک کشاور برای هر هکتار ۵ تن بذر و پیاز استفاده کند این در حالی است که کشاورز دیگری ممکن است ۱۰ تن کشت کند؛ به طور مثال در هر هکتار از زمین یک میلیارد تومان پیاز کشت می شود و در مجموع تولید زعفران سودآور می باشد و اگر تولید کننده، محصول را پس از برداشت با دستگاه خشک کند، زعفران از مرغوبیت بیشتری برخوردار می شود و می تواند آن را به قیمت بالاتری در بازار عرضه کند.
شصنا: آیا تاکنون اقدامات حمایتی از کشت زعفران در این منطقه توسط مسئولان صورت گرفته است؟
تولید کننده زعفران: با وجود اینکه ۲۰ سال زعفران در شهرستان رباطکریم تولید می شود اما همچنان ناشناخته باقی مانده است این در حالیست که زعفران رباطکریم از مرغوبیت بالایی برخوردار بوده و در بازار مشهد با قیمت بالاتری به فروش می رسد، متاسفانه زعفران رباطکریم در بازار تهران ناشناخته است به همین منظور چند سالی هست که به همت فرماندار شهرستان رباطکریم، بخشدار و دهیار روستای منجیلآباد، جشنواره برداشت زعفران در آبانماه برگزار می شود و مردم برای بازدید و خرید گل تازه زعفران و آشنایی با زعفران این منطقه، در این جشنواره شرکت می کنند.
شصنا: چالش هایی که شما در تولید زعفران با آن مواجه هستین چه هست؟
_ در فصل زمستان برای آبیاری زعفران آب نداریم
حسن اسدی: امروز با گذشت ۲۰ سال از عمر کاشت زعفران در منجیلآباد، حدود ۱۰۰ هکتار زعفران زیر کشت می رود که به ۴ نوبت آب در طول سال نیاز دارد، اما کشاورزان فقط دو نوبت در سال می توانند زمین را آبیاری کنند؛ بر خلاف گیاهان دیگر که در فصل سرما آب کمتری می خواهند، گیاه زعفران در فصل زمستان هر ماه یکبار نیاز به آب دارد این در حالی است که آب در فصل زمستان قطع می شود و جریان آب در کانال محمدیه در فصل زمستان بسته می شود به همین دلیل پیازچه زعفران در رشد ۵۰ درصدی باقی می ماند و با توجه به اینکه بارندگی نیز کم می باشد محصول کشاورز نسبت به سال های پربارش کمتر گل می دهد.
شصنا: مزایای کشت زعفران در منجیل آباد را برایمان توضیح دهید:
_ شهرستان رباطکریم قطب زعفران استان تهران
طیبه اسدی: اوایل مهاجرت و سکونت در روستای منجیلآباد مشغول به کشت زعفران شدیم؛ هیچ کس نمی دانست چگونه این گیاه کشت و برداشت می شود؛ رفته رفته زنان و مردان روستا به این شغل علاقهمند شدند و این صنعت منبع درآمد بسیاری از آنها شد بنابراین ما و مردم روستا در کنار یکدیگر مشغول به تولید و کشت بیشتر زعفران در این منطقه شدیم و کشت زعفران به روستاهای دیگر از شهرستان رباطکریم گسترش یافت و هم اکنون کشاورزان در روستاهای یقه، پیغمبر، الارد، انجمآباد و کیکاور به کشت زعفران روی آوردند.
این گیاه شادی آور به لحاظ اقتصادی برای افراد علاقهمند به این شغل، سودآور می باشد و اگر در این راستا مسئولان حمایتهای مالی داشته باشند و نیمی از سرمایه اولیه که حدودا برای هر هکتار کشت یک میلیارد تومان نیاز می باشد را در قالب وام و تسهیلات اعطا کنند، کارآفرینان بیشتری ترغیب به این شغل خواهند شد.
گفتوگوی تفصیلی: مریم رحمانی سردبیر شهر و صنعت
فیلم و عکس: محمد عزیزی
شماره های تماس تولیدکنندگان زعفران در منجیل آباد رباط کریم
۰۹۱۲۶۴۹۴۰۷۸ حسن اسدی
۰۹۳۹۳۸۳۹۴۸۳ طیبه اسدی
برای دسترسی سریعتر به اخبار شهرستان رباطکریم و پرند، صفحه استان تهران را از اینجا دنبال کنید.
انتهای پیام/
فیلم جشنواره برداشت زعفران را اینجا ببینید:
فیلم مصاحبه اختصاصی را اینجا ببینید:
برگزاری سومین جشنواره برداشت زعفران در مزارع منجیلآباد رباطکریم + فیلم و تصاویر
سومین جشنواره برداشت زعفران در مزارع منجیلآباد رباطکریم برگزار شد + فیلم و تصاویر
https://shahrosanaatkhabar.ir/?p=25324

























































